Biznes w zasięgu ręki!
Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego - Powstańców Śląskich 25/6 | 45-086 Opole | woj. opolskie | TEL.: +48 500 367 730 | NIP: 754-305-69-71 | REGON: 161431360
Kołacz śląski jest tradycyjnym wypiekiem, charakterystycznym dla regionów województwa śląskiego i opolskiego. Otrzymał on nawet miano produktu regionalnego w Unii Europejskiej. Jest to czwarte takie oznaczenie na Górnym Śląsku, a dwudzieste dziewiąte w Polsce. Promowaniem tego ciasta zajmuje się przede wszystkim Stowarzyszenie Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego, zrzeszające obecnie kilkunastu członków. Biorą oni udział w różnorodnych imprezach tematycznych, takich jak Festiwal Śląskie Smaki czy Festiwal Opolskich Smaków.
Istnieją różne warianty tego tradycyjnego ciasta, jako że można przygotować kołacz śląski z makiem, jabłkiem lub serem. Zawsze jednak należy przygotować specjalny rozczyn z drożdży, mąki, mleka i cukru oraz dodać inne podstawowe składniki, takie jak sól, jajka czy tłuszcz. Samo ciasto wyróżnia się pysznym maślanym smakiem, a jego walory dodatkowe polepsza wybrane nadzienie. Kołacz śląski stanowił również niegdyś ciasto obrzędowe, przygotowywane na święta, odpust, pierwszą komunię, wesele, stypę i inne uroczystości.
Firma oferuje: Kołacz śląski z makiem
poniedziałek: | 08:00-16:00 |
wtorek: | 08:00-16:00 |
środa: | 08:00-16:00 |
czwartek: | 08:00-16:00 |
piątek: | 08:00-16:00 |
sobota: | zamknięte |
niedziela: | zamknięte |